Användarna i uppror efter Facebook-miss - del 2

2010-05-28 @ 10:03:27
Det jag spontant reagerade på i mitt förra inlägg var dels löpsedlarna man kunde läsa, men också det faktum att alldeles för många människor fortfarande inte förstått att du måste vara en aning försiktigt på nätet, och detta gäller ju generellt, inte bara på Facebook.

Kanske är det intressanta hur Facebook har förändrat sin säkerhetspolicy under åren. Kurt Opsahl på EEF, Electric Frontier Foundation har i ett blogginlägg, i korthet listat förändringarna mellan 2005-2010. Här kan man se att Facebook startade med en policy som gav användarna en känsla av trygghet, gällande det privata. Successivt har man luckrat upp sin policy och 2010 säger man i praktiken att all din information är tillgänglig för både applikationer, Facebook själva och alla andra. Du kan själv gå in och ändra inställningarna men de är som standard väldigt öppna.

Matt McKeaon som är Research Developer with the Visual Communication Lab på IBM, har gjort en överskådlig bild som visar just hur standardinställningarna har förändrats från 2005. Det som kanske överraskar är att man 2009 började göra användarnas information tillgänglig utanför Facebook.

Det framgår i Facebooks avtal hur deras säkerhetspolicy ser ut, och man informerar om att användarna måste gå in och justera inställningarna om man inte vill sprida sin information med vinden. Man skriver också att vi ska tänka oss för innan vi lägger till vänner, går med i grupper och installerar applikationer. Detta är ju i och för sig bra, och om vi läser avtalen noga så kanske vi hänger med i svängarna.

Slutsatsen blir att Facebook har gått från att erbjuda enkla sätt för användarna att hantera sin information, och på det sättet känna sig relativt säkra, till att låta sina egna ärenden gå före. Man har mer och mer börjat utnyttja vår information i eget syfte och detta måste man väl anta ha med den kommersiella delen att göra. Kunskapen om vårt beteende, och våra sociala nätverk är värda oerhört mycket pengar. Självklart kan och ska man utnyttja det, dumt vore det annars.

Det är bra att detta uppmärksammas och det ska bli intressant att se hur Facebook hanterar detta framöver. Man måste nog ta ett steg tillbaka och hitta en annan väg mot sina mål. Faktum kvarstår dock, att vi har ett egenansvar gällande vilka tjänster vi använder och vad vi gör på nätet.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hejsan! Jag har bara en fråga till dig. Ser att du kan share:a din blogg på facebook. Hade du viljat kopiera din kodmall till mig så jag kan göra det samma med min :) Hade varit jättesnällt, tack.// Karin

2011-01-07 @ 16:08:38
Postat av: Anonym

till [email protected]

2011-01-07 @ 16:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0